Programmaverantwoording 2024

Economie, leefbaarheid en cultuur

Doelenboom

6. Economie, leefbaarheid en cultuur

6.1 Bevorderen van een veerkrachtige en circulaire economie

6.2 Behouden kwaliteit van erfgoed

6.3 Bijdragen aan verbeteren van de kwaliteit cultuur en voorzieningen

Maatschappelijk doel

In 2024 is de ‘Uitvoeringsagenda Duurzame en Circulaire Economie 2025–2029’ opgesteld. Deze nieuwe agenda is de integratie van de bestaande ‘Uitvoeringsagenda Economie 2021–2023’ en de ‘Actieagenda Circulaire Economie 2021–2025’ die hiermee worden vervangen. Met het samenvoegen krijgt de transitie naar een circulaire economie de volwaardige plek binnen het economisch beleid, passend bij de opgave en urgentie van de grondstoffentransitie. De nieuwe agenda is in 2024 2 keer besproken met Provinciale Staten (PS) en wordt in 2025 definitief vastgesteld door Gedeputeerde Staten (GS). Het versterken van de brede welvaart vanuit economisch perspectief staat nog steeds centraal. Met subsidieregelingen zijn onder meer de verduurzaming van bedrijventerreinen en de publiek-private samenwerking voor een veerkrachtige en duurzame technische arbeidsmarkt gestimuleerd. Verschillende stimuleringsregelingen en instrumenten hebben het innovatieve mkb in Noord-Holland ondersteund. Denk aan ROM InWest, het Innovatiefonds Noord-Holland en de MKB Innovatie Topsectoren-regeling (MIT). Daarnaast is nieuw of aangepast beleid vastgesteld. Dit vormt de basis voor de stimulering van de Noord-Hollandse economie, zoals het ‘Ontwikkelperspectief Noordzeekanaalgebied’.

De provincie maakte in 2024 duurzaam behoud van het waardevolle erfgoed mogelijk. Dit is onder andere gedaan door het inzetten van subsidies voor onderhoud, verduurzaming, restauratie en herbestemming van provinciale en rijksmonumenten, inclusief de forten van de Hollandse Waterlinies Noord-Holland. Meer dan 30.000 bezoekers vonden in 2024 hun weg naar het Huis van Hilde, het Noord-Hollands archeologisch depot en museum 
Naast cultureel erfgoed, heeft Noord-Holland een veelzijdige en kwalitatief sterke culturele infrastructuur, met podia, musea, beeldende kunstinstellingen en bibliotheken. De provincie wil het aanbod voor alle inwoners en bezoekers toegankelijk houden. Daarom is de provinciale inzet die is gericht op regionale samenwerking tussen gemeenten, voortgezet. In 2024 leidde dit onder meer in een officieel erkende cultuurregio Noord-Holland Noord.

Voor het behoud van het voorzieningenniveau heeft de provincie ingezet op de toekomstbestendigheid van accommodaties door het verduurzamen ervan. Hiervoor heeft de provincie met subsidies, begeleiding en ontzorgen, eigenaren van maatschappelijk vastgoed ondersteund.

Lasten & baten

45.440

4,6%

36.429

3,3%

Deze pagina is gebouwd op 05/22/2025 13:13:12 met de export van 05/22/2025 13:06:10