De treasuryfunctie omvat alle activiteiten gericht op het sturen en beheersen van, het verantwoorden over en het toezicht houden op de financiële vermogenswaarden, de financiële stromen en de hieraan verbonden risico’s.
Het treasurybeleid beslaat de doelstellingen, de richtlijnen en de limieten die voor het uitvoeren van de treasuryfunctie zijn vastgesteld. De wettelijke en provinciale kaders zijn vastgelegd in:
• Wet financiering decentrale overheden (Wet fido);
• Besluit leningsvoorwaarden decentrale overheden ;
• Ministeriële regeling uitzettingen en derivaten decentrale overheden ;
• Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV);
• Financiële verordening Noord-Holland 2023 ;
• Financieringsstatuut Provincie Noord-Holland 2024 ;
• Uitvoeringsrichtlijn Leningen en Garantstellingen Noord-Holland 2020.
Deze wettelijke kaders bevatten regels voor het aangaan en verstrekken van leningen, evenals het verlenen van garanties uit hoofde van de publieke taak. Uitzettingen of derivaten moeten een prudent karakter hebben en niet zijn gericht op het genereren van inkomen door het lopen van overmatig risico. In de ministeriële regeling staat heel duidelijk wat minimaal onder prudente uitzettingen en een prudent gebruik van derivaten wordt verstaan. De voorschriften richten zich op de tegenpartij (debiteurenrisico) en op het type instrument (marktrisico). De provincie Noord-Holland beschikt niet over uitzettingen en derivaten. Dat is in 2024 niet veranderd.
De belangrijkste doelstellingen van het provinciale treasurybeleid zijn:
· Duidelijke richtlijnen bieden voor een eenduidige behandeling van aanvragen voor geldleningen en garantstellingen (vanuit publieke taak).
· Zorgen voor de tijdige beschikbaarheid van de nodige financiële middelen.
· Beheersen van financiële risico’s.
· Minimaliseren van de kosten bij het beheren van geldstromen en financiële posities.
De provincie Noord-Holland heeft zich bij het uitvoeren van de treasuryfunctie aan de wettelijke kaders en provinciale regelgeving gehouden.
De provincie Noord-Holland hanteert het systeem van totaalfinanciering. Dit houdt in dat niet voor iedere investering apart een lening wordt afgesloten. Investeringen worden gefinancierd uit het totaal van eigen vermogen en het korte en lange vreemd vermogen (aangetrokken leningen). Er is dus geen directe relatie tussen een bepaald(e) investering/project en een afgesloten lening met bijbehorende rentelasten. De rentekosten worden evenwel aan de desbetreffende taakvelden met behulp van een (rente)omslag toegerekend, zodat inzicht is in de volledige kosten van de taakvelden.