Bestuur

Faciliteren van het provinciaal bestuur

Wat hebben we bereikt?

1. Het beschermen van de integriteit van het openbaar bestuur in Noord-Holland.
2. Het versterken van het vertrouwen en draagvlak, door duidelijke, effectieve en betrouwbare communicatie.
3. Het actief betrekken van Noord-Hollanders bij beleids- en besluitvorming.
4. Het bieden van adequate ondersteuning van het provinciaal bestuur.

Wat hebben we ervoor gedaan?

1.1 De provincie voert diverse integriteitsonderzoeken uit. Deze kunnen vallen onder de Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur). In het kader van deze wet zijn de volgende natuurlijke personen en rechtspersonen onderzocht:

·         Aanvragers en houders van omgevingsvergunningen (milieudeel).
·         Inschrijvers van aanbestedingen in de sectoren bouw, ICT en milieu.

·         Aanvragers of ontvangers van subsidies en participanten aan vastgoedtransacties.

Met de Bibob-toetsen is in 2024 de integriteit van het handelen van het provinciebestuur gewaarborgd. De provincie Noord-Holland voert op verzoek ook Bibob-onderzoeken uit voor de provincie Utrecht, de provincie Flevoland en incidenteel voor Noord-Hollandse gemeenten.
De provincie deelde in 2024 haar kennis met andere overheden. Bijvoorbeeld door bijeenkomsten te organiseren en te participeren als spreker bij bijeenkomsten.

1.2 Voor de provinciale organisatie is een coördinator integriteit aangesteld. Dit om integer handelen blijvend onder de aandacht te brengen en om dilemma's op het terrein van integriteit mee te bespreken. De provincie wil verder een goed en veilig werkklimaat bieden. Daarom is er beleid om niet-integer gedrag of ander gedrag dat grensoverschrijdend of ongewenst is, tegen te gaan. En om professionele tegenspraak te stimuleren. De stappen die gezet zijn om dit te bereiken, staan in het jaarverslag Integere en Weerbare Provincie.

2.1. Op basis van het nieuwe coalitieakkoord kwam er een nieuwe communicatiestrategie (2024–2027). Deze is besproken met PS. De strategie rust op 3 pijlers: bouwen aan vertrouwen, vinger aan de pols en zorgen voor verbinding.

2.2. Het nieuw sponsorbeleid 2024-2027 is vastgesteld door PS. In aanvulling hierop is een tijdelijke sponsorregeling voor kleine sportevenementen ingesteld. Ook is een start gemaakt met de voorbereiding voor SAIL Amsterdam, een groot sponsorevenement, waarvoor zowel in de begroting 2024 als 2025 extra budget beschikbaar is gesteld.

2.3. De provincie heeft een aantal activiteiten uitgevoerd waarvoor in het coalitieakkoord extra geld beschikbaar is gesteld. Het gaat om activiteiten op het gebied van inwonersparticipatie, het scholierenprogramma, grote communicatiecampagnes, deelname aan Pride en aandacht voor het koloniale verleden (Keti Koti). Op het gebied van participatie vond in 2024 onder meer een grote participatiecampagne plaats over de bereikbaarheid van de kust bij Bloemendaal en Zandvoort. Ook kwamen er plannen voor participatie rond Regie op de Ruimte en werd het online platform Open Stad in gebruik genomen.

3.1. In overleg met de werkgroep participatie van PS zijn onderwerpen geselecteerd voor inwonersparticipatie waarbij geëxperimenteerd zal worden met nieuwe vormen van participatie. Inmiddels is het plan voor de inwonersparticipatie rond Regie op de Ruimte besproken met PS.

3.2 De vernieuwing van de website is vrijwel gereed. De verwachting is dat de nieuwe site in het eerste kwartaal van 2025 live gaat. De studio is onder meer ingezet voor interne en externe uitzendingen, webinars en video-opnamen.

4.1. De Statengriffie faciliteerde PS bij alle vergaderingen en ondersteunde de agendacommissie en het presidium. De Statengriffie maakte de activiteiten van PS zichtbaar met live-uitzendingen van de vergaderingen en vertelde over het werk van PS, onder meer via de website, sociale media en persberichten.

4.2. De Statengriffie organiseerde de 19 e Willem Arondéuslezing die Natascha van Weezel op 15 mei uitsprak in de Grote of St.-Bavo Kerk in Haarlem.

4.3. GS kregen secretariële ondersteuning, vervoer voor de GS-leden en ondersteuning bij de organisatie en uitvoering van representatieve bijeenkomsten.

Wat heeft het gekost?

Beleidsdoel 1.1

Faciliteren van het provinciaal bestuur         (bedragen x €1.000)

Ontwerp
begroting 2024

Actuele
begroting 2024

Jaarrekening 2024

Bedrag verschil *

Lasten

10.939

14.782

15.568

-786

Baten

-59

-434

-447

13

Saldo van baten en lasten

10.880

14.348

15.121

-773

Stortingen reserves

N.v.t.

0

0

0

0

Onttrekkingen reserves

N.v.t.

0

0

0

0

Resultaat

10.880

14.348

15.121

-773

*een positief verschil is voordelig

Een toelichting van de verschillen tussen de actuele begroting en de jaarrekening is opgenomen onder 5.1.1 Toelichting per programma .

Deze pagina is gebouwd op 05/22/2025 13:13:12 met de export van 05/22/2025 13:06:10